W kolejnym wydaniu kolumny poświęconej zdrowiu w Tygodniu Temi ekspert Akademii Pacjenta CZT prof. Paulin Moszczyński pisze o odżywianiu. Możemy tam przeczytać, że charakterystyczne dla przedwiośnia anomalie klimatyczne sprzyjają szerzeniu się zakażeń wirusowych czy bakteryjnych.
Rozprzestrzeniają się one drogą kropelkową przez układ oddechowy. Chory wydala z kaszlem i kichaniem drobniutkie kropelki śluzu, zawierające drobnoustroje. Jeżeli osoba zdrowa oddycha powietrzem zawierającym „zakaźne kropelki” to istnieje duże prawdopodobieństwo zachorowania. Drobnoustroje wnikające do naszego organizmu nie zawsze wywołują chorobę. Jeżeli układ immunologiczny jest dostatecznie sprawny może je zabić.
Dla stymulowania systemu odpornościowego ważny jest sposób żywienia. Jedzenie powinno być wysokokaloryczne, odpowiednio do należnej, a nie aktualnej masy ciała oraz bogate w białko, w mikro i makroelementy oraz w witaminy. Jadłospis powinien zawierać chude mięso, ryby, produkty mleczne, kasze, pieczywo pełnoziarniste, oleje roślinne lub oliwę, oraz jarzyny. Powinny się w nim znaleźć także owoce, mogą być świeże, mrożone lub soki. W ciągu dnia polecam dodatkowo nasiona lub kiełki, orzechy i migdały.
Zimowa dieta powinna uwzględnić porcję mlecznego napoju fermentowanego oraz tran. Najbardziej korzystne jest rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia na 4 lub 5 posiłków. Podstawowym posiłkiem winno być śniadanie. Większość witamin musi być dostarczana z pożywieniem, tylko niektóre (wit. A, D, K) mogą być syntetyzowane w organizmie. Stąd konieczność przyjmowania z pożywieniem odpowiednich ilości witamin, które należy traktować jak składnik pokarmowy prawidłowej diety.
Witaminy dostarczane w pożywieniu występują w pewnych konfiguracjach z innymi substancjami, które mają istotny wpływ na wchłanianie i ich wykorzystanie do różnych procesów życiowych, m. in. do sprawnego funkcjonowania odporności organizmu. Szczególnie należy dbać o dostateczną podaż witamin: C, A, E, kwasu foliowego oraz biopierwiastków: cynku, magnezu i selenu. Jak to zrobić o tym profesor napisze w kolejnym odcinku cyklu poświęconego zdrowemu odżywaniu, który zostanie opublikowany w tygodniku Temi w kwietniu.